Kodnamn Lappjävel


eller

Entré från Haparanda


eller

Långt ner i PreussenNoNSEns storspex VT 1992

"Året är 1943. Haparandas byalag sitter i bastun. Krapparna har problem. Länsman har beslagtagit både jaktgevär och hembränningsapparaten, och fruntimren drar söderut för att få lite själslig stimulans.

En tysk desertör kastar sig av ett av permitenttågen. Han berättar att vetenskapsmannen von Schprinklers hemliga formel, som kan avgöra hela kriget, är på drift. Soldatens sista ord innan han dör är "Hotell Zum Blauen Austern". Hakka-Pelle packar helröret och beger sig söderut för att lösa mysteriet.

På resan ner genom Europa får vi möta de mest skiftande karaktärer. Agent double O zero och agent neuf, neuf, neuf skickas av sina respektive premiärministrar Churchill och de Gaulle att få tag på formeln innan tyskarna gör det. Den förr så stolte forskaren von Schprinkler har brutit ihop eftersom hans älskare Julio lämnat honom för en rysk agent vid namn Boris. Lycksökerskan Trudi Häßlich faller för Hakka-Pelles Tornedalska charm och de slår sig ihop för att hinna först till formeln. Det är helt enkelt upplagt för en spionröra av värsta sort."Då Haparandas kommunstyrelse på outgrundliga vägar fick reda på vad som försiggick på Norrlands nation våren 1992, nämligen ett spex om Haparanda, beslöt de sig för att skicka efter ensemblen att spexa på stadens jubileum samma sommar. Starkt sponsrade av kommunen begav sig alltså NoNSEns iväg på sin första norrlandsturné vilket blev en stor succé. På grund av det något tveksamma valet av första titel till spexet fick dock föreställningen byta namn till sin andra titel, Entré från Haparanda.Regi:
Producent:

Manus:Sångtexter:Ljus:


Kostym:
Kulisser:

Ingemar Lundberg
Jesper Fallenius

Gunnar Mandahl
Ove Andersson
Carl Jeding

Hanna Östholm
Mats, Ove, Calle, Gunnar och Ingemar

Jan Pettersson
Mårten Norman

Anna Skarin
Clara Lundqvist
Ingela Oleskog
Ann-sofi Eriksson

Hakka-Pelle
Trudi
999
000
W.C
D.G
Ebba Grün
Von Schprinkler
Boris
Svin-Olle
Julio
Töyrä
Lampinen
Pekka
Barflickor

Q


Tysk Soldat

Orkester
Carl Jeding
Jorunn Amcoff
Anna-Maria Hallgarn
Mats Sandberg
Staffan Emrén
Fredrik Jonsson
Ann-Sofi Eriksson
Jonas Edlund
Paul Padoan
Ulf Larsson
Anders Kalin
Kjell Erkstam
Stefan Lampinen
Peter Olofsson
Anna Skarin
Ulrica Wänke
Gunnar Mandahl
Ingemar Lundberg
Jesper Fallenius
Sven Andersson

Okänd
Butter Boys?
(Ove, Patrik, Greger, Kim m.fl.)