Eriksblotetårhundradets händelse - varje år!
Under en helg varje höst inträffar en av årets absoluta höjdpunkter i vår förening. Händelsen går under namnet Eriksblotet och innebär att hela spexet åker ut till en lugn och avskild plats, lite utanför Uppsala, för att leka, mysa, skratta och för en gångs skull bara koppla av. Eriksblotet är även en hyllning till NoNSEns skyddshelgon Erik Drake som under mycket tragiska omständigheter blev mördad av en skördetröska.

Historisk bakgrund


Hur och varför Eriksblotet blev till förklaras i spexets heliga text 21 år av NoNSEns. Här följer ett utdrag ur boken:

"Det hände sig vid den tiden, att det under SpexRex Carl Jedings ämbetstid utgick ett påbud om att hela spexet skulle låtas erfara ett alldeles nytt sätt att festa på. Då den aktuella terminen hade inneburit en veritabel recce–boom, som såg ut att få spexets demografiska kurva att krumma på helt nya vis, var frågan om huruvida den alldeles nya festligheten skulle skrämma bort eller övertyga nykomlingarna. Vad festens huvudsakliga syfte egentligen bestod i, har senare dryftats då och då under diverse avecinmundigande. Helt klart är dock att en av de tyngre rollinnehavarna i spexet, Kung Arthur spelade en avgörande roll i tillkomsten av det nya festkonceptet. Det handlade om en mycket magnifik och minst lika pacifistisk tvåpersoners drake, med skelett av kabelrör, hud av brun plysch och ögon gjorda av gigantiska flörtkulor. Draken fick för övrigt sitt namn när Hans Majestät Hedkvist, efter att ha inköpt ett rimlexikon och för att testa det, på måfå slog upp ordet ”idérik” och fick som förslag ”Erik”. För att manifestera detta lexikons uselhet, döptes draken till just Erik.

Efter bejublade insatser i spexet”Kung Arthur”, gick Erik i ide i Sven Anderssons pappas lada ute i Husbyborg. Där slumrade han i godan ro bland kulisser och annan rekvisita i flera år tills en dag, då den stora hemska skördetröskan med buller och bång gjorde entré. Resultatet blev en envig mellan Erik och nämnda maskin, som dessvärre slutade i att draken förlorade kampen och med en karaktäristisk suck fick segla upp till drakhimlen."

Ritualer och traditioner


Eriksblotet bjuder på flera ritualer och traditioner som alla efterlevs mer eller mindre noggrannt. Bland annat hålls en stor festmåltid under lördagskvällen, ofta under ett noggrannt utvalt spexigt tema. Under denna middag har alla nya medlemmar i spexet ("nya medlemmar" definieras här som "personer som aldrig tidigare varit med på ett Eriksblot, oavsett hur många år de varit med i övrigt") möjligheten att framföra ett så kallat reccespex till spexets övriga medlemmar. De nya medlemmarna har fria händer att göra vad de vill, något som gett upphov till många skratt genom åren.

Det finns även en del andra traditioner som bland annat involverar mums-mums-lekar och pyroteknik. Dock är det meningen att dessa ritualer ska hållas hemliga för utomstående, vilket betyder att jag gör klokast i att inte nämna dem desto mer om jag vill behålla mitt uppdrag som Spwebbmaster (webbansvarig).

Tidigare eriksblot


Dessa bilder är tagna under ett tidigare Eriksblot. Du får själv använda din fantasi för att sätta in dem i sitt sammanhang. Tack till Martin Wiklund som tagit bilderna.