Så vad är NoNSEns?


NoNSEns är en spexförening kopplad till Norrlands Nation som sedan starten 1984 förvanskat historiska epoker medelst långsökta grötrim, klumpiga allusioner och sönderarrade evergreens. Det händer även att en litterär klassiker eller en hel genre får sig en släng av grötsleven. Varje år utsätts publiken för kaskader av galenskap i allehanda form, färg och substans då vi effektivt och lekfult tuggar sönder hela världsbilder i grandiosa spexföreställningar, likväl som i kaffeunderhållningar och dylikt.

Okej, men vad är ett spex då?


Ett spex är en teaterföreställning som kan anta många olika skepnader. En gemensam nämnare är dock att spexföreställningar är galet roliga med fokus på galet och roliga. Målet med ett spex är att skapa en teaterföreställning som är så komisk att publiken går runt och småler flera dagar efter efteråt.

Olika spexföreningar har olika traditioner som alla påverkar föreställningarnas utseende. I NoNSEns fokuserar vi framförallt på två saker. För det första är alla repliker i våra manus rimmade. För det andra lägger vi väldigt stor vikt vid så kallade omstarter.

Vad är en omstart?


En spexföreställning med NoNSEns ser alldrig ut på samma sätt två gånger. Orsaken till det kallas omstarter. I ett omstartsspex vet man aldrig vad som kan hända - det vet inte ens skådespelarna själva.

Omstarter är kort och gott en möjlighet för publiken att förbättra det de ser på scenen under pågående föreställning. Vem som helst i publiken kan när som helst ropa OMSTART! Då måste skådespelarna göra om det de precis har gjort, men på ett annorlunda sätt. Det är även tillåtet att ge omstarter med direktiv. Om någon i publiken exempelvis ropar OMSTART - SKÅDESPELARNA ÄR KÖTTÄTANDE BANANER! så kommer skådespelarna göra sitt bästa för att uppfylla detta önskemål.

Men kom ihåg! Även om det är publiken som ropar omstarterna är det i slutändan upp till skådespelarna att bestämma vad de vill göra av den. Om du till exempel ropar OMSTART - MER SEX! kommer du med all säkerhet att få en omstart. Däremot blir det förmodligen inte vad du hoppades på.Vill ni ha underhållning?


NoNSEns största event varje år är de storspex som infaller under vårterminen, men utöver dessa föreställningar så underhåller vi även på gasker och allehanda andra evenemang. Det kan vara ett mindre spex som följer samma principer som våra storspex gör eller så kan det vara humor i ett icke rimmande format. Vill ni att NoNSEns kommer och underhåller på er tillställning så uppskattar vi om ni kontaktar oss ca 3 veckor i förväg. Hör av er till spexrex@nonsensspex.se.